Koken met Fannetiek: kwarkbrood
Op Instagram zijn een hoop gezonde recepten te vinden. Vaak zap ik er langs, klik ik op het hartje en scroll ik verder door de foto’s. Vind ik leuk maar te moeilijk, kost me te veel tijd of lust ik niet. Tot ik dit recept tegenkwam (van @Zaripha). Ik denk dat ik er eerst een minuut naar heb gestaard tot ik bijna begon te kwijlen. Geen grap. Ik bladerde paniekerig door de comments onder de foto, naarstig op zoek naar het recept. Tot ik bij een andere foto van Zaripha (van ditzelfde meesterwerk) ineens de ingrediënten zag. BAM! Got it! Dezelfde avond (bijna dezelfde minuut eigenlijk) stond ik in de keuken. Dames en heren; kwarkbrood (of liever #quarkbread als we het Instagramwaardig willen houden). Het is simpel, snel, onwijs lekker en bovendien (net als bananenbrood) gezond. Geen suiker, amper vet, alleen maar fijne ingrediënten. Met andere woorden: vrij geniaal. Komt ‘ie!
Wat heb je nodig voor #Quarkbrood:
gebruik of 100 g boekweitmeel en 150 g tarwebloem
of 250 g speltmeel
250 g magere kwark (of vetvrije Griekse yoghurt)
1 ei
1 banaan
1 tl bakpoeder
1 snufje zout
1 appel (geschild en in stukjes)
1 snufje kaneel
1 handje ongezouten noten
PAM spray (of kokosolie)
1 cakeblik
Hoe maak je het kwarkbrood:
Heel simpel. Echt. Leg de stukjes appel en de nootjes even apart. Mix dan de droge ingrediënten door elkaar. Doe hetzelfde met de natte ingrediënten (tip: mix de kwark, de bananenstukjes en het ei even goed door elkaar tot een glad beslagje). Meng dan de natte en droge mixjes door elkaar (het wordt een best ‘taai’ beslag). Door dit beslag kun je de stukjes appel met kaneel en nootjes roeren. Maar, ik weet zeker dat het ook heel lekker is met cranberries, frambozen, blue berries, gedroogd fruit, you name it, alles kan er in! Als je beslag klaar is, kan het in een ingesprayd (of ingevet) cakeblik. Ik gebruik altijd calorieloze PAM spray. Mocht je nu geen spray hebben, maar ook geen vet willen gebruiken, giet het beslag dan in een met bakpapier bekleed cakeblik. Heb je het er zo uit. Tip van de dag! Hop, even de oven in op 200 graden (voorverwarmen niet nodig) en na zo’n 45 minuten heb je een masterpiece yourself. Kwarkbrood!
(1 plak van 50 gram bevat zo’n 95 kcal, 15 g koolhydraten, 4 g eiwit en slechts 1,5 g vet).










Okay, dit ga ik dus maken.
You should. Ge-ni-aal. Maar echt. :-)
Ga het gelijk maken vanavond :D
Ziet er super lekker uit! Maar is de banaan echt een essentieel ingredient voor het beslag of kun je die ook weglaten/vervangen? (Ben niet mega dol op banaan vandaar..)
Hi Emma! Nee hoor, de banaan hoef je niet toe te voegen. Om eerlijk te zijn proef je er niets van, maar als je er niet van houdt kun je deze gewoon weglaten. Je zou er een handje ontpitte dadels voor in de plaats kunnen doen (heb je toch het zoetige, zonder echte suiker te gebruiken). Of je zou (in plaats van appel/noten) er een handvol zomerfruit in kunnen doen. Benieuwd naar hoe ‘ie is zonder banaan!
Thanks voor de tips! Ik ga het dit weekend uitproberen en laat het je weten!
Met dadels in plaats van banaan is het ook echt heerlijk! Verder met appel en kaneel en walnoten. Volgende keer ga ik het met ander fruit proberen.
O super Emma! Ik ga er straks een met zomerfruit proberen! Hoorde trouwens van de bedenker van het recept dat het met speltmeel - zo mogelijk - nog lekkerder is. Welk meel heb jij gebruikt?
Staat NU in mijn oven. Mmmmmm lekker voor ma de krachttraining vanmiddag!
Lekker! En ook met appel en kaneel of heb je er iets anders in gedaan? Ik ga er straks ook weer een maken!
Met appel en kaneel, het was heerlijk. Gisteren het bananenbrood gemaakt, men wat is dat lekker! Daar maak ik vrienden mee ;)!
Het speltmeel had de winkel niet meer. Dus heb boekweitmeel gebruikt. Net weer een plakje op als ontbijt. Vind het echt een super brood. En ook leuk dat je zo kunt variëren!
Ik zie nu dat je de boekweit hebt aangepast naar boekweit en tarwemeel, mag ik vragen waarom?
Afgelopen weekend dit gebakken met volledig boekweit, extra gedroogde abrikozen erin.
Het rijst niet heel erg, maar de smaak is er niet minder om. Helaas op bijna op.
Hi Natasja! Er zit niet perse een reden achter hoor! Maar ik begreep van de bedenker dat het nog lekkerder is met slechts speltmeel. Dat had ik niet in huis, dus heb het geprobeerd met tarwebloem en boekweit, en dan wordt ie net wat luchtiger (minder massief). Ook erg lekker! Maar je kunt variëren met meel wat je wil (en lekker vindt). Had je er voldoende bakpoeder in gedaan? (Omdat ie niet erg wilde rijzen?) verder blijft het een top brood he :-)
Denk dat ik onvoldoende rijstmiddel gebruikt heb. Ik had instant gist, volgende keer gewoon wat meer proberen.
De volgende test is met rauwe choco nibs, zal je laten weten of het gelukt is.
Ja top! :-)
Ik maak hem altijd met amandelmeel, ook lekker!
Goeie tip! Ga ik ook eens proberen! Haha, variatie voor eeuwig met dit brood! :)
…… op! Wat een top recept, heerlijk! Ik eet het met plak kaas, heel anders omdat het dan iets hartiger word. Probeer maar eens.
O goed idee! Ik eet geen kaas, maar dat hartige lijkt me erg lekker! Ik wil ‘m zeker ook nog eens maken met olijven en zongedroogde tomaten > weer een nieuwe hartige variant!
Net gemaakt, echt heerlijk. Ik heb alleen 1 theelepel backing soda gebruikt in plaats van het bakpoeder. Hierdoor rijst de cake echt goed!
oehhhhh die ga ik maken! ideale snack om mee te nemen naar de Fibo a.s. zondag!
haha goeie Ankie!
wauww ziet er erg lekker uit!! is dit recept voor een klein of groot bakblik ik heb namelijk geloof ik een bakblik van 30cm!
Hi Kelly! Dit is echt een mega lekker recept! Ik heb zelf ook een bakblik van zo’n 30 cm geloof ik, dus dat is helemaal prima! Benieuwd hoe je het vindt!
[…] Dit is een aangepaste versie van het kwarkbrood recept op fannetiek.nl […]
Net gemaakt volgens recept + 60g studenten haver, echt super lekker! Er ligt al weer een stukje klaar voor morgen yummie!
Hi! Ik wil dit echt maken!!! Maar snap niet zo goed waarom je de oven niet moet voorverwarmen?!!!
Hi Danielle! Mag wel hoor! Pas alleen op dat je het kwarkbrood niet te lang in de oven doet. Afhankelijk van je oven, kan het best snel gaan, en dan droogt ie uit. Ik warm de oven zelf wel eventjes voor, het oorspronkelijke recept zegt dat dit niet nodig is! Eetsmakelijk! :)
Hoi Anne ik ga morgen je kwarkbrood maken. Ben heel benieuwd. Als ongezouten noten gebruik ik pistachenoten.
Kan ik ook amandelmeel en boekweitmeel combineren?
Zeker Ilse! Elk meel kun je gebruiken. Let wel dat amandelmeel de macro’s verandert. Pistachenoten lijken me hierin hartstikke lekker!
Wat bedoel je met macro’s?
De macronutriënten! Onderaan het recept staat hoeveel koolhydraten, eiwit en vet er in het recept zitten (mocht je dit bijhouden), en amandelmeel bevat meer vet dan gewoon meer (gezonde vetten). Is ie goed gelukt?
Ah zo bedoel je :) ja t was heerlijk! Alleen volgende keer met dadels ipv banaan. Hoeveel dadels moet ik dan pakken om aan t gelijk aantal calorieën te blijven? En moet ik het kwarkbrood bewaren in de koelkast?
Ik zou dan 50 g meer dadels doen (en geen banaan)! Kwarkbrood is een dag of drie/vier te bewaren in de koelkast in een goed luchtdichte box (ik vind m daarna erg droog worden).
jaaa de mijne ligt nu in de oven!! ben benieuwd ^^
Hi Anne,
Ik heb gisteravond dit brood gemaakt, zoooo lekker! Heb ‘m zonder de nootjes en de appel gemaakt, gewoon helemaal plain. Weet je toevallig wat de macro’s dan zijn?
Dankjewel alvast!
Liefs, Judith
Hi, geweldig recept!
Vorige week gemaakt precies conform dit recept, was heerlijk! Gisteren gemaakt met blauwe bessen uit de diepvries.. en merkte dat hij wat natter bleef, zou dat door de bessen kunnen komen? :)
Ja dat zou zeker kunnen Linda! Fruit bevat ook vocht. Je zou dan iets minder kwark kunnen gebruiken als je van plan bent er veel fruit in te doen!
Eigenlijk comment ik vrijwel nooit, maar m’n bananenbrood en kwarkbrood - met speltmeel - staan weer heerlijk af te koelen. Telkens weer genieten. Bedankt voor je fijne receptjes ;-)
Ik heb alleen maar Griekse yoghurt met 10% vet in de koelkast staan..
Gaat het dan niet lukken omdat jij er expliciet bij zet: 0% vet?..
Dankje!
Hi Alyssa! Ik denk wel dat dit lukt hoor, echter is het originele recept met magere kwark. Stiekem ben ik weel heel benieuwd of ie net zo goed wordt met Griekse Yoghurt. Give it a try!
Kun je het deels invriezen??
Hoi Judith, ja dat kan! Even goed verpakken en dan is het te bewaren in de vriezer.
Heerlijk brood!! Amandel en boekweitmeel gecombineerd.. Lekker luchtig broodje
Heb em ook geprobeerd! Helaas erg droog geworden :-( het beslag was trouwens ook al behoorlijk taai. Iemand idee hoe dit kan? Ik heb trouwens precies de ingrediënten gebruikt zoals in het recept beschreven. Ben benieuwd! Bedankt alvast!
Mijn oven loopt op zn laatste tandjes maar draait ook overuren met al die recepten, morgen weer aan de slag heb drie opties open nog dus.
Hij staat in de oven hoor! Ben heel benieuwd, ik heb er cranberries doorheen gedaan.
Net dit brood in de oven gedaan. Ben erg benieuwd naar het resultaat.
Benieuwd naar je bevindingen Dennis! :)
Deze gaan we vaker bakken. Dit keer had ik er een handje gehakte amandelen in gedaan. De volgende keer gaat ik er weer wat anders in doen.
Heb je deze ook wel eens gemaakt met een schep whey poeder?
Nee! Wel een heel goeie toevoeging denk ik, ook voor de smaak. Laat me weten hoe die wordt!
Klinkt heerlijk! Als wat eten jullie dit: ontbijt, lunch, tussendoortje..?
Tja, kan eigenlijk allemaal Lisanne :)
2e quarkbread zit in de oven. Nu met extra schep whey poeder (banaan) plus zaden en noten. Kan nu al zeggen dat ie lekker gaat smaken.
Ik eet de quarkbread als tussendoortje ipv van koek of snoep. Een goed alternatief waar je langer je energie uithaalt en je heb minder snel trek.
Heb dit brood gisteren gemaakt met speltmeel, appel en rozijnen en hij is HEERLIJK! En zo makkelijk te maken ook. Ik ben niet zo´n pro-bakker (mijn pogingen leveren vaak misbaksels op) maar zelfs mij is gelukt. Echt een top-recept!
Neeee :'( hij bleef een grote natte drap hier… Enig idee wat ik fout heb gedaan? Hij heeft er zelfs een uur in gezeten (200 graden).
hmm, dat is vreemd Anneke, ik heb geen idee? Als je het recept precies zo aanhoudt, zou het moeten lukken?
Hee dat ziet er superlekker uit.. kan het misschien ook met havermeel?
Ja hoor Julia, daar ga ik wel vanuit :)
Kwarkbrood gemaakt met appel en walnoten. Staat nu in de oven.. Ik ben benieuwd!
En en en? Any good :)?
Net cake! echt heerlijk.
de mijne staat zojuist in de oven maar ipv appel en noten heb ik er bosbessen in gedaan.. hij staat nu zo’n 10 min. en ruikt nu al heerlijk!
Heerlijk gezond hapje voor bij de thee morgen avond.
Inmiddels al ontelbare kwarkbroden gemaakt, ook mini broodjes in een brownie pan, ideaal om mee te nemen! Ik maak hem vandaag met bosbessen, frambozen en een half schepje vanille whey, mijn bananen waren op. Hij staat in de oven en ruikt héérlijk :)
Een plak is 95 kcal als de plak 50 gram is (sueprfijn dat dat erbij staat!!), hoeveel plakken haal je uit een cake als je dit recept aanhoud? :)
hij staat in de oven……..ik heb er lekker krentjes in gedaan. Boven op nog wat chia zaad. Ik ben benieuwd!
Als t gelukt is wil ik vd week weer wat maken maar dan ik cupcake maatjes.
Goed idee Olga! Ben heel benieuwd wat je er van vindt!
Met krentjes lijkt t wel op krentenbroodje hahaha…….maar erg lekker hoor!
chiazaad knispert lekker bovenop ……hmmmmm
Hoeveel plakjes haal je hieruit? :)
Ik denk een stuk of acht Nathalie :)
Ik heb hem net gemaakt. Hij is erg lekker maar toen ik de ingrediënten invoerde in de app myfitnesspal en aangaf dat ik er ongeveer 11 plakken uit kon halen, gaf de app aan dat een plak dan 147 kcal zou zijn. Ik heb hem gemaakt met 50 Gr. Walnoten 200 Gr griekse yoghurt met 0% vet en 50ml magere melk. Verder heb ik speltbloem gebruikt ipv speltmeel. De rest van de ingredienten was hetzelfde. Waar zou dat verschil in kcal nou vandaan komen?
Waarschijnlijk door de melk en het aantal grammen noten :) Ik reken altijd 25g voor een handje. Wassie wel lekker? :)
Kun je de plakken ook invriezen of wordt t dan niet lekker na t ontdooien?
Jawel hoor Linda! Je kunt het kwarkbrood invriezen. Daarna goed laten ontdooien, of even in de oven / magnetron :)
Zojuist het brood gebakken, met volkoren speltmeel, appel,een handje zwarte moerbeien en een handje walnoten. Kaneel heb ik vervangen door wen lepeltje vanillepoeder, om niet elke koek die ik bak dezelfde smaak te geven. Ik maakte de fout ( nou ja) om hem meteen aan te snijden na het bakken. Ik had honger en hij rook zo lekker. Maar ik denk dat hij vanavond nog lekkerder is.
Enjoy Sonja!
Hey! Vanmiddag dit kwarkbrood gebakken volgens recept. Eerst laten afkoelen en nu stuk ervan gegeten. Alleen nu is de binnenkant erg smeuïg en ziet eruit en proeft heel erg alsof de binnenkant helemaal niet gaar is… hoort dat zo? Buitenkant is wel gewoon goed!
Misschien volgende keer even afdekken en dan op een lagere temperatuur nog door laten garen (10 min ofzo). Zal voor nu niet veel uitmaken hoor! Enjoy!
Net gemaakt, met speltmeel. appel en walnoten. Heerlijk. Ik ga nu kijken hoe het in plakken gesneden brood zich houdt in de diepvries ( ik denk wel goed) en dan ga ik variëren. Hartig lijkt me ook lekker, met pesto of tuinkruiden en wat geraspte oude geitenkaas erdoor. Maar gedroogd fruit lijkt me ook lekker. Bedankt voor dit geweldige recept!
Vandaag een hartige variant gemaakt. Banaan weggelaten en toegevoegd gebakken gerookte spekjes en ui.
Heerlijk!!
Zou je het ei ook weg kunnen laten? Of vervangen?
En evt sojayoghurt gebruiken? Dit ivm allergieën
Jawel Sanne, dat kan wel. Soja kan sowieso, het ei weglaten ook, echter wordt het dan minder luchtig. Try it out en let me know!
Kun je het ook alleen met tarwebloem doen?
Hi Linda! Met alleen bloem en ei worden het meer scones (ook lekker), maar kwarkbrood moet idd wel met kwark worden gemaakt. Je kunt ook soja kwark/yoghurt gebruiken!
Kan je dit ook in een silicone bakvorm doen?
Zeker Nienke! Enjoy!