Wist jij dit over zoenen?!

Wist jij dit over zoenen?!

Onlangs vertelde ik je over de gezondheid van onze mond en tanden. Niet geheel onbelangrijk om hier vaker bij stil te staan. Net zoals je met een gebalanceerd dieet en een aantal fijne workouts per week werkt aan een fit lijf, is het gezond houden van je mondflora net zo belangrijk voor een happy en healthy leven. En yup, zoenen hoort daarbij!

De wereld in je giecheltje

Open de frontcamera van je telefoon en doe je mond eens open. Charmant aanzicht waarschijnlijk, maar wist je dat je nu kijkt naar de natuurlijke thuisbasis van tot wel 100 miljard bacteriën? Say what? 

In feite is de mond een van de meest speciale delen van het menselijk lichaam: er groeien verschillende soorten bacteriën op elk oppervlakte, zoals de tanden, tandvlees en lippen. Toch wordt soms gedacht dat alle bacteriën slecht zijn. In werkelijkheid beschermen goede bacteriën je mond juist.

The good and the bad

Doe je camera maar weer weg en maak je vooral geen zorgen. Terwijl er soms wordt gedacht dat alle bacteriën schadelijk zijn, spelen veel van hen in werkelijkheid een cruciale rol in het gezond houden van de mond. Goede bacteriën beschermen op natuurlijke wijze je mond. Sterker nog, een gezond en gebalanceerd microbioom (mondflora) maakt de kans op mondproblemen kleiner en goede bacteriën kunnen de groei van slechte bacteriën tegengaan. Maar wist je dat jij jouw gezonde mondflora door te zoenen kan overbrengen aan jouw kissing-partner?

Even over zoenen

Remco Kort, microbioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam deed onderzoek naar de uitwisseling van bacteriën tijdens een tongzoen. Er deden 21 koppels mee. Er werd een sample genomen van de slijmlaag op hun tong en hun speeksel, voor- én nadat ze tien seconden met elkaar hadden gezoend. Van elk stel dronk één van de twee een drankje met yoghurtbacteriën die normaal niet in de mond voorkomen. Wat bleek: na de zoen waren deze nieuwe bacteriën ook terug te vinden op de tong en in het speeksel van de partner. Say what again?

Streptococcus-in-je-mond-dus

Gelukkig neem je niet altijd alle bacteriën over van je zoenpartner. In je eigen mond huist een heel ecosysteem dat niet zomaar alles toelaat. Als je weerstand echter laag is en je tong-partner heeft iets onder de leden, is het vrij waarschijnlijk dat jij de bacteriën overneemt.

Die bacterie-uitwisseling hoeft echter niet negatief te zijn en kan je gezondheid ook ten goede komen. In Valencia onderzocht het Centrum voor Onderzoek naar Volksgezondheid het effect van speekseluitwisseling op een gezond gebit. In de mond van mensen die nooit gaatjes hebben, komt de bacterie Streptococcus dentisani veel voor. Door regelmatig kussen, wisselen partners deze bacterie uit en zo maak je de weerstand tegen gaatjes in de mond van je lief dus sterker. 

Aha gelukkig, in feite helpen jullie elkaar dus. Lekker blijven zoenen jongens!

Ps. Extra fun fact: met 1 minuut flink zoenen verbrand je ook nog eens 28 kcal. Dubbel win.

Houd je mond gezond

Alle gekheid op een tandenborstel: een gezonde mondflora is belangrijker dan je denkt. De wetenschap omtrent het creëren van een goede thuisbasis voor goede bacteriën blijft zich ontwikkelen. Er zijn echter een paar algemeen geaccepteerde dingen die ervoor zorgen dat je mond gezond en gebalanceerd blijft. En verrassend of niet, deze tips zijn ook heel goed voor een gezond en fit lichaam.

  • Eet meer plantaardige voeding. Plantaardige voeding is alles dat niet van een dier komt – dus fruit, groenten, volkoren, peulvruchten, linzen, tofu en noten. In plaats van alle dierlijke producten geheel uit het dieet te halen, kan het toevoegen of inwisselen van een paar plantaardige voedingsstoffen al een meer gebalanceerde omgeving van je mond creëren.
  • Minder met suiker. Het is al langer bekend dat suiker niet goed is voor de gezondheid van je mond. Wetenschappers denken dat een grote hoeveelheid suiker een schadelijk effect heeft op onze bacteriën in de mond. Het versterkt namelijk de groei van zuur-minnende bacteriën zoals de Streptococcus mutans, welke bijdraagt aan gaatjes en het verhindert goede bacteriën.
  • Vermijd zure drankjes. Zelfs suikervrije dranken kunnen de balans van micro-organismen verstoren en de goede bacteriën tegenwerken. Dit hoeft niet te betekenen dat je deze dranken nooit meer moet drinken, maar drink ze met mate.
  • Kies een bacterie-stimulerende tandpasta. Goede mondhygiëne is de basis van alle mondverzorging. Traditioneel wordt dit gedefinieerd als ten minste twee keer per dag je tanden poetsen, flossen en mondwater gebruiken. Daarnaast is het soort tandpasta dat je gebruikt ook belangrijk. Uit klinisch onderzoek is gebleken dat na tweemaal daags poetsen met Zendium gedurende veertien weken de hoeveelheid goede bacteriën in tandplak toeneemt. Dit is dus een goede manier om het microbioom van je mond gezond te houden. Zendium heeft nu ook een mega frisse nieuwe smaak ‘Zendium Extra Fresh’. Alle voordelen van Zendium tandpasta, maar dan met een nog frisser gevoel.

Zendium

Met zo veel simpele manieren om de goede bacteriën in onze monden te stimuleren binnen handbereik, is het tijd om actie te ondernemen. Als we de vele belangrijke dingen die ze voor ons doen in ogenschouw nemen, is het tijd om iets terug te doen voor onze microbiële vrienden.

Zendium tandpasta gebruikt enzymen en proteïnen die de natuurlijke bescherming van je mond ondersteunen. Het stimuleert goede bacteriën die je mond beschermen en vermindert de bad guys, zo bleek dus uit klinisch onderzoek. Daarnaast helpt Zendium de oorzaken van tandheelkundige problemen zoals gaatjes, tandvleesproblemen en gevoeligheid te bestrijden. Geboren uit wetenschap en versterkt door de natuur, beschermt Zendium je mond op natuurlijke wijze. 

Poets twee keer per dag met Zendium en blijf lekker zoenen. Hoe simpel kan het zijn?

xoxo


Advertorial – maar niet minder fresh!

Bronnen: Bedrock, Zendium.