How-to-Hitteplan

How-to-Hitteplan

Dat het deze week intens warm is hoef ik je niet te vertellen (denk ik). Temperaturen boven de dertig graden, weinig wind, smog in de stad en stinkende grachten. Hey Amsterdam, ik ruik je. 

Sterker nog, het RIVM heeft gisteren zelfs het Nationaal Hitteplan ingesteld.

Nationaal Hitteplan

Het onderstaande klinkt wellicht best logisch allemaal maar dit houdt het Hitteplan ongeveer dus in:

  • Drink voldoende;
  • Draag dunne kleding die wel genoeg bescherming biedt tegen de zon;
  • Zoek de schaduw op;
  • Als je in de zon zit, smeer je dan goed in met zonnebrandcrème;
  • Span je ‘s middags niet te veel in;
  • Houd je woning koel;

Het RIVM roept mensen op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen om ons heen. Dat vind ik dus een nobel plan, jammer dat we daar een Nationaal Hitteplan voor nodig hebben maar dat terzijde.

How-to-hitteplan

Aan de weersvoorspellingen te zien duurt deze hitte ook nog wel even voort met vrijdag lokaal 35 graden. Aan een ieder die nu aan de Spaanse costa zit: dit had je een vliegticket kunnen besparen ;) Grapje, want hitte in Nederland (ok: lees hartje centrum Amsterdam inclusief plat dak) vind ik niet per se lekker. 

Mijn kantoor (lees: huis) heeft helaas geen airco dus ik ben op zoek gegaan naar hoe ik deze dagen alsnog overleef. Ik heb jullie om tips gevraagd en kreeg een aantal interessante how-to-hitteplan berichtjes binnen. Ik hoop dat je er wat aan hebt enne, maak je vooral niet te druk. Mag niet van het RIVM.

Tips tegen de hitte

Drink voldoende. Ja, we get that. Maar drink vooral voldoende water. Drink vóordat je dorst hebt. Vind je dat lastig? Download dan een water-drink-app. Die bestaan en die geven jou een seintje wanneer je weer even wat moet drinken.

Alcohol is een minder goed idee want dat activeert je blaas extra waardoor je vocht (sneller) verliest.

Deze tip kreeg ik een aantal keer binnen en vind ik erg interessant (en handig!): drink (lauw)warme thee of (gezouten) bouillon. Yup, warme drankjes met dit weer. Klinkt wat tegenstrijdig misschien en koude drankjes koelen in eerste instantie je lichaam wel, maar je lijf zal koude drankjes ook weer gaan verwarmen. Wat resulteert in meer warmte. Wil je niet. 

Je lichaam koelt af door te zweten, vandaar dat je veel meer vocht nodig hebt op warme dagen dan anders. Warme drankjes activeren jouw lichaam om sneller te zweten, waardoor jij dan weer sneller afkoelt. Fris is anders maar hey, hitte.

Nog meer tips tegen de hitte

Een greep uit de tips die ik nog meer binnenkreeg: werken op kantoor met airco en daarna direct het zwembad in (of dit ook op kantoor staat is mij niet duidelijk); je deken in de vriezer doen voor je gaat slapen en net voor je in bed stapt er uit halen en daaronder gaan liggen (pro-tip dit), niet naar buiten tussen 10:30u en 16:00u (trust me I didn’t), verdeeld over de dag water drinken en niet de hele fles in een keer, rustig aan doen (maar dan ook echt) en goed luisteren naar je lichaam.

Verder je huis zo koel mogelijk houden, overdag de ramen en/of gordijnen dicht en ’s avonds tegenover elkaar open zetten zodat je zo veel mogelijk hebt aan de wind (lees: mini zuchtje wind hier hoor) en ook je hoofd koel houden. Je deze week net iets minder druk maken dan anders ;-)

Keep it cool

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips natuurlijk! En ik hoor heel graag jouw ultieme how-to-hitte-tips.
Laat ze vooral hieronder achter zodat iedereen er wat aan heeft enne, houd jouw medemens in de gaten.

Afkoelen met ice coffee of BCAA jello? Klik dan hier of hier!