5 x wake up tips

5 x wake up tips

Dat je niet iedere ochtend nog voor je wekker afgaat naast je bed staat te springen is ok. Dat is normaal zelfs. Maar als je iedere dag doodmoe opstaat, en jouw vermoeidheid je dagelijkse werk, sporten en leven beïnvloedt is dat minder handig.

Er zijn meerdere oorzaken voor een constant gevoel van moeheid. Maar slechte (nacht)rust, stress, slechte voeding, te weinig beweging en zelfs dehydratie zijn de belangrijkste factoren voor jouw energielevel. Wist je dat vermoeidheid en stress zelfs een grote rol spelen in jouw snaaigedrag? Let maar eens op: als je moe bent of je gestresst voelt, grijp je veel sneller naar snaaigoed. Gelukkig is daar heel makkelijk iets aan te doen.

Hieronder vind je vijf tips die jou snel meer energie geven:

1 Drink water

Drinken als je dorst hebt is logisch instinctgedrag waaraan we vaak gehoor geven. Echter kan een lichte uitdroging al zorgen voor een moe gevoel, kun je hierdoor minder scherp denken en heeft het effect op je humeur. Om uitdroging te voorkomen drink je het liefst minimaal twee tot drie liter water per dag. Ook – en misschien wel juist – als je geen dorst hebt! Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij de hand hebt en drink er geregeld uit.

2 Vervang je matras

Misschien iets waar je minder snel aan denkt als je weer eens moe en stijf je bed uit komt, maar hoe oud is jouw matras? En past jouw matras nog wel bij jouw lichaamsbouw? Slechte nachtrust is een van de grootste oorzaken van jouw vermoeidheid gedurende de dag. Klinkt logisch, maar volwassenen hebben gemiddeld zeven tot negen uur slaap per nacht nodig. Haal jij dat? En zo ja, word je inderdaad uitgerust wakker? Zo niet, is het misschien een idee om jouw matras nader te inspecteren.

3 Neem een ontbijt

Nope, je ontbijt is niet de belangrijkste maaltijd van de dag zoals zo vaak wordt gedacht. Echter kan het nemen van een volwaardig ontbijt (denk aan oats (gebakken!) of kwark (gebakken!)) jou wel helpen je dag energieker te beginnen als je last hebt van vermoeidheid. Zo breng je je metabolisme na een nacht slaap snel op gang en wordt de energie die je binnenkrijgt gebruikt om jou de dag goed te laten beginnen.

4 Move that ass!

Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, maar maak eens een wandeling in plaats van een powernap zodra je je energiepeil voelt zakken. Er zijn studies die laten zien dat bewegen juist meer energie geeft, naast dat het jou een goed gevoel geeft en je humeur dus ook nog eens ten goede komt. Overdag bewegen zorgt ‘s avonds ook voor een betere slaap, dus dubbel win.

5 Digital downtime

Ons halve leven speelt zich af online, klopt. En het is hartstikke handig dat je tijdens je lunch even snel dat ene mailtje kan tikken en versturen, of dat andere berichtje kunt beantwoorden tijdens je diner. Maar 24/7 online zijn geeft onrust, en vermoeit niet alleen je hoofd maar ook je ogen. Spreek met jezelf af dat je je mobiele telefoon niet gebruikt tijdens momenten die bedoeld zijn om te eten of tijdens andere sociale gelegenheden (sowieso asociaal) en leg dat ding ook gewoon eens een tijdje weg.

Trust me, dat berichtje hoeft echt niet binnen tien seconden te worden beantwoord.

Get ‘m deze week weer tijgers!